Gastspreker

Hans Hoornstra is een prominente figuur in de wereld van digitale innovatie. Als voorzitter van de Stichting Digitale Overheid en oprichter van het Instituut Digitale Intelligentie heeft Hoornstra aanzienlijke bijdragen geleverd aan het bevorderen van digitale vaardigheden en intelligentie binnen overheden en het onderwijs. Zijn werk omvat de ontwikkeling van het Columbusmodel, een raamwerk voor toekomstige vaardigheden of 21e-eeuwse vaardigheden, die breed wordt erkend en toegepast in zowel het onderwijs als door overheden. In 2019 schreef hij “Digitale Intelligentie”, een invloedrijk boek dat de evolutie van vaardigheden onderzoekt. Recentelijk is Hoornstra onderscheiden als AI Persoon van het Jaar voor zijn ontwikkeling van innovatieve AI-toepassingen zoals StemChat en Omgevingswet DQ. Zijn werk heeft geleid tot diverse projecten die de voordelen van AI-technologie benadrukken. Hoornstra is ook actief betrokken bij educatieve projecten en strategische planning, onder meer als senior adviseur voor het ministerie van Onderwijs en Sport van Aruba, waar hij helpt bij het innoveren van het onderwijs. Met een breed scala aan initiatieven en een sterke focus op digitale technologie en gedragsverandering, is Hoornstra een veelgevraagd spreker en consultant die organisaties begeleidt bij het omarmen van digitale transformatie.

Inspirerende keynotes en workshops

Als docent en oprichter van Like2Share kent Hoornstra de onderwijscultuur als geen ander. Als voorzitter van de stichting Digitale Overheid is hij ook goed ingevoerd in de uitdagingen van overheden. Ten slotte kent hij als ondernemer uit eerste hand de dynamiek van het bedrijfsleven. Hij kan als geen ander overbrengen waarom en op welke manier je de juiste houding van wendbaarheid weet te stimuleren in een organisatie.

Vrijblijvend offerte aanvragen
Kan Hans mij even bellen?

Spreker digitalisering

Digitalisering heeft tot gevolg dat we anders gaan werken. De techniek is niet meer de vertragende factor, maar de mens. In plaats van het veilige thuisgevoel van routine, moet de moderne mens voortdurend omgevingsbewust en alert zijn. Pas wanneer mensen wendbaar worden, heeft het zin om digitale geletterdheid te ontwikkelen.

Hoornstra neemt je aan de hand van anekdotes in zijn lezing mee in de ontwikkelingen van 21e eeuw. De nadruk daarbij ligt op de mens en de vaardigheden die van ons in dit tijdsgewricht worden verlangd. Voor de 21e-eeuwse vaardigheden hadden we namelijk de 20e-eeuwse en daarvoor de 19e-eeuwse. Hoe verhouden die zich tot elkaar?

Hij biedt een verfrissend perspectief op de 21st century skills met het Columbusmodel. Een model dat hiërarchie en samenhang aanbrengt in de schijnbaar toevallige reeks van skills, die we de literatuur en gangbare schema’s tegenkomen.

Vrijblijvend offerte aanvragen

Hans Hoornstra

Als voorzitter van de Stichting Digitale Overheid heb ik ruime ervaring in deze sector. En als ondernemer binnen het onderwijsveld heb ik mijn sporen verdiend met Like2Share en de recente start-up Like2Teach, waarmee wij afstandsonderwijs verzorgen voor scholen die kampen met het lerarentekort.

In samenwerking met Wijnand van Lieshout heb ik een authentieke visie ontwikkeld op personeelsontwikkeling. In ons boek Digitale Intelligentie, mijn lezingen en trainingen breng ik de invloed van digitale ontwikkelingen op vaardigheden op heldere manier in kaart. De historische context en het Columbusmodel zijn eenvoudig te begrijpen (‘dat ik dat niet eerder zag!’) en bieden concrete handvatten voor praktische toepassing.