Onderwijslesbrieven

Onderwijslesbrief

Toen de scholen dichtgingen, werden de lessen in mum van tijd online voortgezet. Er is veel werk verzet door ICT’ers, leraren en kinderen. Nu de sluiting langer duurt, lijkt het erop dat we het reguliere tempo enigszins moeten loslaten.

Tegelijkertijd worstelen we met de vraag hoe we de huidige situatie kunnen omzetten in een krachtig leermoment voor kinderen. Het project Mensen zoals jij en ik biedt deze kans. Klassen kunnen namelijk zelf meeschrijven aan de geschiedenis. En de kans bestaat zelfs dat het werk van de kinderen opgenomen wordt in een professionele documentaire!

De lesbrief voor bovenbouw PO en brugklassen VO is geschreven door Saskia Hegge en kan je gratis gebruiken. Je vindt de beschrijving van de lessencyclus hier.

Kinderen zullen deze tijd nooit vergeten. Laten we het voor hen onvergetelijk maken. Sluit je aan bij Mensen zoals jij en ik.

De vergelijking tussen WOII en de coronacrisis

Een vergelijking die veel getrokken wordt is de vergelijking van de huidige coronacrisis met de Tweede Wereldoorlog. Ingrijpende gebeurtenissen zijn als schokgolven voelbaar in de hele samenleving. Maar is deze vergelijking wel op zijn plaats?

In deze tijd van het jaar is in de media en op school extra focus op de Tweede Wereldoorlog vanwege de aankomende Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het is een uitgelezen kans om twee generaties op bijzondere manier met elkaar in contact te brengen. In zekere zin is het ook nu of nooit, want er zijn nu nog bijna 117 duizend mensen die twintig jaar of ouder waren tijdens de bevrijding, en de Tweede Wereldoorlog dus als volwassene hebben meegemaakt.

Het idee van deze lesbrief is dat een klas een senior volgt door middel van een wekelijks videogesprek. Hierbij haalt de senior herinneringen op aan WOII en deelt zijn of haar ervaringen van vandaag. De klas verwerkt de gesprekken, waarbij overeenkomsten en verschillen benoemd worden.
Er kunnen tal van leerdoelen geformuleerd worden afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen en de insteek van de leraar.

Naam

Hans Hoornstra

Telefoon:

File:

Bekijk hier de voorwaarden en het

privacy statement