Mensen zoals jij en ik

Mensen zoals jij en ik

We hebben te maken met een crisis van ongekende omvang. De lucht wordt schoon en de straten zijn leeg. Achter de voordeur werken we door, zo goed en kwaad als het gaat. Iedereen heeft zijn eigen zorgen, twijfels en hoop. Laten we ons verbinden en ons verhaal op een persoonlijke manier delen. Om de eenzaamheid te bestrijden, elkaar moed in te praten, inzichten en lessen te delen en bovenal de geschiedenis op te tekenen voor komende generaties. Hiertoe dient het project: Mensen zoals jij en ik.

Ik wil meedoen!

De crisis verandert dagelijks van karakter. Onze stemming verandert mee. We passen ons aan. We maken deel uit van een ingrijpende periode. Een ding zeker: dit komt in de geschiedenisboekjes. Hoe een virus ons in de greep hield en hoe we werden teruggeworpen op onszelf en gedwongen werden te reflecteren op wat écht belangrijk is. Wil je meeschrijven aan deze geschiedenis? Wil je je verbinden met anderen? Wil je je verhaal delen en luisteren naar hoe anderen zich door deze tijd heen slaan? Dan zijn we op zoek naar jou!

De komende maanden zullen dynamisch blijven. Onze inzichten en overtuigingen zijn voortdurend in beweging. Hoe kijken we straks terug? Welke impact heeft het op ons? Welke lering kunnen we trekken?

Juist omdat alles zo snel verandert is het belangrijk dat we de geschiedenis optekenen. Of je nu zzp’er bent, of je werkt in de zorg, of je een horeca-ondernemer bent, huisvader, of directeur van een multinational: deze crisis raakt ons allemaal. Blijf tijdens de crisis verbonden en leer op een bijzondere manier nieuwe mensen kennen. Steek elkaar een hart onder de riem, want alleen samen slaan we ons hier doorheen.

Ik wil meehelpen

We zullen deze tijd nooit vergeten. Laten we het onvergetelijk maken. Sluit je aan bij Mensen zoals jij en ik.

Meedoen, wat houdt dat in?

Het project bestaat uit het optekenen van persoonlijke verhalen en gesprekken tussen mensen zoals jij en ik. Je kunt alleen meedoen óf met een bekende. Individueel meedoen is het spannendste, want dan koppelen wij je met iemand die je nog niet kent. Je hebt wekelijks een gesprek van een half uurtje aan de hand van drie vragen die wij opstellen, zodat alle gesprekken eenzelfde structuur hebben. Hierdoor is het na afloop eenvoudiger om verbanden te leggen en trends te ontdekken.

Het videogesprek neem je op en deel je in dit project. Hierdoor ontstaat een grote verzameling van gesprekken. Wanneer je meedoet, maak je onderdeel uit van een historisch document. We schrijven samen geschiedenis. We verdiepen onze band en leren op bijzondere manier nieuwe mensen kennen.

Je meldt je aan via dit formulier. Je geeft aan of je het samen met een bekende doet, of dat wij je moeten koppelen. We gaan maandag 22 april van start en dan krijg je een seintje met duidelijke instructie, dus maak je over de techniek maar even geen zorgen.

Het project loopt zolang de crisis aanhoudt. Daarna verwerken we het materiaal tot een documentaire.

Meehelpen, wat houdt dat in?

Dit is een omvangrijk project en vrijwillige hulp van professionals is onmisbaar. Dit is een project zonder winstoogmerk. Wat het je oplevert is veel voldoening én eeuwige roem! We willen een team samenstellen dat gezamenlijk deze bijzondere klus gaat begeleiden. Ben je enthousiast en een kei in je vak? Maak jezelf onsterfelijk door bij te dragen aan dit waanzinnige project. Neem je contact op? Wij zoeken:

 1. interviewers met kennis van zorg, onderwijs en/of overheid
 2. projectmanagers
 3. documentairemakers
 4. juristen (specialist AVG)
 5. webbouwers
 6. video-professionals
 7. ict-ers met het oog op workflow management
 8. fotografen
 9. vormgevers
 10. tekstschrijvers
 11. psychologen

Meedoen als organisatie

Voor het onderwijs, de zorg en de overheid starten we aparte projecten op, waarbij sleutelfiguren worden gevolgd door onze interviewers. Wil je ook als organisatie aansluiten bij dit project, dan is dat ook mogelijk. Het is een uitgelezen mogelijkheid om de verbondenheid tussen medewerkers te versterken en hun verhaal op te tekenen. Ook kan het zijn dat je bedrijf haar expertise wil aanbieden aan het project. Of je vertegenwoordigt een museum in wil jouw ervaring en kennis inbrengen. We treden graag in gesprek: veel handen maken licht werk. Neem gerust telefonisch of per e-mail contact op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Ik wil dit project financieel steunen

Dit is een project zonder winstoogmerk en financiële bijdragen zijn welkom, omdat er hoe dan ook kosten zullen zijn. Wil je ons financieel steunen? Neem dan telefonisch of per e-mail contact op. Dan spreken we de mogelijkheden door.

Stuur ons een mailtje

Extra focus op drie domeinen

Naast het brede project van Mensen zoals jij en ik, waar iedere burger aan mee kan doen, zijn er drie flankerende projecten in de (semi-) publieke domeinen, te weten: in de zorg, in het onderwijs en binnen de overheid. Experts uit de betreffende sectoren bevragen sleutelpersonen.

Meer over de drie domeinen

Meedoen met je klas

Er zijn tal van creatieve lessen te bedenken waarbij leerlingen met elkaar of anderen in gesprek gaan over wat ze beleven, voelen en denken. We willen een voorzet doen, met de vraag of er leraren zijn die dit idee zouden willen uitwerken tot een eerste lesbrief.

Meer over onderwijslesbrieven

Wie zit er achter dit project?

Mensen zoals jij en ik is een project van de stichting Digitale Overheid, in samenwerking met partners zoals Perron2030 en Dieter.nl. Het project is een idee van Hans Hoornstra, voorzitter van de stichting Digitale Overheid.

Door de huidige coronacrisis lijkt het erop dat er zich momenteel een digitale revolutie voltrekt. De stichting richt zich bij digitalisering consequent op de menselijke kant: welke impact heeft het op de mens. De ontwikkeling van nieuwe vaardigheden staan daarin vaak centraal. De stichting levert haar bijdrage door vanuit een breed nationaal en internationaal perspectief hoogwaardige en innovatieve ontmoetingen voor bestuurders en overheidsmedewerkers te organiseren, zoals de Dag van de Digitale Overheid (23 nov 2020). Daarnaast is de stichting verantwoordelijk voor het functioneren van de Academie Digitale Overheid. Het gedachtegoed van de Stichting is verwoord in het boek Digitale Intelligentie (Hoornstra en Van Lieshout, juni 2019, Business Contact). De stichting is onafhankelijk en handelt zonder winstoogmerk.

Partners

Naam

Hans Hoornstra

Telefoon:

File:

Bekijk hier de voorwaarden en het

privacy statement