Driedaagse Digitale Intelligentie Aruba

Driedaagse training

De Driedaagse Digitale Intelligentie is de training bij het succesvolle boek Digitale intelligentie, bedoeld voor leidinggevenden en beleidsadviseurs binnen de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven. In 2023 organiseren we twee edities op Aruba: op 25 t/m 27 oktober is de eerste editie voor bedrijf en overheid, en de tweede is voor onderwijs en zal plaatsvinden van 31 oktober t/m 2 november.

Focus op Wendbaarheid

Het Columbusmodel van Hoornstra en Van Lieshout ligt ten grondslag aan de driedaagse training Digitale Intelligentie. In het model worden de vaardigheden die we nodig hebben in een digitaal verbonden samenleving onderverdeeld in: dragende vaardigheden, verbindende vaardigheden en stuwende vaardigheden. In de driedaagse ligt de focus op de ontwikkeling van de dragende vaardigheden: het vermogen tot wendbaarheid, kritische zelfreflectie, ondernemendheid en creativiteit. Wendbaarheid is de allerbelangrijkste. Het concretiseren van de vraag wat wendbaarheid is, hoe je het zelf ontwikkelt en hoe je als leidinggevende anderen daarbij helpt, is de kern van deze driedaagse.

Het gebeurt onder de waterlijn

De digitale component in ons werk wordt steeds groter. Op de werkvloer levert dat uitdagingen op, want niet iedereen blijkt in staat om mee te bewegen met de snelheid van digitale ontwikkelingen. Hoewel het voor de hand ligt om medewerkers instructie te geven hoe om te gaan met digitale systemen, blijkt deze directe benadering toch een omweg. Want mensen doen niet alleen hun werk, ze identificeren zich er ook mee, waardoor ingerijpende veranderingen kunnen voelen als een persoonlijke aanval. Wanneer je duurzame gedragsverandering nastreeft, zul je de mens wezenlijk moeten raken. Onder de waterlijn, daar gebeurt het. In deze driedaagse training krijgt je waardevolle strategische inzichten hoe je digitalisering duurzaam kunt inbedden in je organisatie. We bewandelen de weg onderlangs, waarbij we leren hoe we dragende en verbindende kwaliteiten kunnen ontwikkelen bij onszelf en onze collega’s.

Voor wie?

Je organisatie is in transitie en je draagt verantwoordelijkheid om medewerkers hiervoor te mobiliseren en toe te rusten. Er is in de organisatie echter niet genoeg besef van urgentie en het is moeilijk om medewerkers ‘mee te krijgen’. Bij de implementatie van nieuwe werkprocessen is er koudwatervrees en knoppentrainingen beklijven niet. Leidinggeven dreigt te worden tot het blussen van brandjes. Je hebt behoefte aan reflectie en verdieping. Om even afstand te nemen. Hoe verandert de rol van mijn organisatie in de wereld door digitalisering? Hoe kan ik daar een zinvolle bijdrage aan leveren? Herken je jezelf hierin en wil je je oriënteren wat de impact van digitalisering voor jou betekent als leidinggevende of adviseur? Dan is deze driedaagse voor jou. Je bent bereid om te onderzoeken hoe wendbaar je zelf bent. Je kijkt in de spiegel en reflecteert samen met professionals uit dezelfde sector over je bevindingen. Deze training is speciaal ontworpen voor leidinggevenden en beleidsmakers binnen het onderwijs en overheid.

Wat je kunt verwachten

In deze driedaagse beantwoorden we de volgende vragen: Waarom verandert alles zo snel en hoe kunnen we bijblijven? Welke vaardigheden hebben we nodig in een digitaal verbonden samenleving en welke samenhang hebben deze vaardigheden onderling? En hoe kunnen we ons deze vaardigheden eigen maken? Met behulp van het historisch model, het Columbusmodel, het model van de vier zeeën en diverse tools om deze modellen toe te passen, gaan we concreet onderzoeken welke werkhouding medewerkers hebben en hoe je hen daarvan bewust kunt maken op een manier die hen niet tegen de haren in strijkt. Je krijgt verdiept inzicht en concrete handvatten om je organisatie verder te helpen. Bekijk de brochure voor een uitgebreide beschrijving van het programma.

Locatie, data & tijden

De Driedaagse op Aruba wordt in 2023 twee keer gehouden:

  • 25 t/m 27 oktober voor bedrijf & overheid, in de Embassy Suites bij Hilton Aruba, adres: Embassy Suites Hilton Aruba Resort: J.E. Irausquin Blvd 268, Noord
  • 31 okt. t/m 2 nov. voor onderwijs, bij het John F. Kennedy Education Centre, adres: John F. Kennedy Education Centre: GX5F+G9G, Stadionweg, Oranjestad

.
Binnenloop op de eerste dag is vanaf 13:00 uur met een lunch.
Het programma start om 14:30 uur. Afronding op de 3e dag is rond 17:00 uur.
Alle deelnemers krijgen het e-book Digitale Intelligentie toegezonden.

Kosten

Deelname aan de Driedaagse kost €1.995 per persoon. Dit is inclusief maaltijden en drinken gedurende het programma, maar exclusief overnachtingen.
Op deze Driedaagse zijn de algemene voorwaarden van de Stichting Digitale Overheid van toepassing.

De trainers

Cornalien Stolker – trainer & vakvrouw in persoonlijke ontwikkeling

“Er is altijd meer mogelijk dan je denkt.”

Sinds 2003 ben ik werkzaam als (leiderschaps)trainer en coach en als begeleider van verandering en vernieuwing in organisaties. Ik volgde diverse opleidingen, onder meer bij Landmark Education, Margriet van Bentem, Opleiding EssentieCoaching en De Baak. Leerde van mijn werk bij en met klanten, het geven van opleidingen bij De Baak, Opleiding EssentieCoaching en Systemisch Transitie-Management. Als moeder van twee zonen (1997, 2000) heb ik de wereld en de manier waarop we met elkaar verkeren in rap tempo zien veranderen.

In mijn rol als trainer breng ik de rust en het vertrouwen die nodig zijn om te kunnen leren. Maar ook de scherpte in de analyse om verandering te brengen en vanzelfsprekendheden te doorbreken. Door te leren en ontwikkelen ontsluiten zich nieuwe mogelijkheden en ongedachte perspectieven. Daar houd ik van. Zowel in mijn werk, als in mijn persoonlijk leven.

Hans Hoornstra – schrijver, ondernemer, trainer en spreker

“Om wendbaar te kunnen navigeren heb je een landkaart nodig.”

Als voorzitter van de Stichting Digitale Overheid heb ik ruime ervaring in deze sector. En als ondernemer binnen het onderwijsveld heb ik mijn sporen verdiend met Like2Share en de recente start-up Like2Teach, waarmee wij afstandsonderwijs verzorgen voor scholen die kampen met het lerarentekort.

In samenwerking met Wijnand van Lieshout heb ik een authentieke visie ontwikkeld op personeelsontwikkeling. In ons boek Digitale Intelligentie, mijn lezingen en trainingen breng ik de invloed van digitale ontwikkelingen op vaardigheden op heldere manier in kaart. De historische context en het Columbusmodel zijn eenvoudig te begrijpen (‘dat ik dat niet eerder zag!’) en bieden concrete handvatten voor praktische toepassing.